22 augustus 2022

Werken na je vakantie: tips tegen een vakantiedip


De vakantie zit er op en het is weer tijd om aan het werk te gaan. Je hebt een heerlijke tijd gehad en je houdt van je werk, dus weer aan de slag gaan zou geen probleem moeten zijn. Toch valt het zwaar. Hoe kan dat? Mogelijk heb je last van een post-vakantie dip.

Verhoogd stressniveau na je vakantie
Het komt vaak voor dat je na je vakantie moeite hebt om weer aan het werk te gaan. Logisch, want je hebt even ‘zonder zorgen’ geleefd en na je vakantie moet je weer aan staan. Dit kan volgens psychologen stress veroorzaken: het verschil tussen niks hoeven en ineens weer volop presteren, voelt als jongleren. Dit kan leiden tot moeheid, futloosheid en somberheid. Sommige mensen krijgen er zelfs fysieke klachten van. Maar goed nieuws: je kunt zelf invloed uitoefenen op de mate waarin je dit ervaart!

Van vakantiemodus naar werkmodus
We geven je 4 tips tegen om de overgang van vakantiemodus naar werkmodus zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Neem de tijd om thuis rustig te acclimatiseren
Het is verstandig om niet direct aan het werk te gaan, maar jezelf een aantal dagen rust te gunnen om te wennen aan het idee dat je vakantie voorbij is. Doe bijvoorbeeld iets leuks met je vakantiefoto’s en deel je goede herinneringen met mensen om je heen. Hou het vakantiegevoel vast door fijne routines van je vakantie te integreren in je leven. Denk bijvoorbeeld aan een boekje lezen, dat lekkere fruitontbijt in de ochtend en die rustgevende avondwandeling. Hou ze erin!

2. Maak thuis bewust tijd voor wat je op vakantie hebt gemist
Vakantie is spannend en ontspannend tegelijk, die combinatie is vaak heel wat aantrekkelijker dan de sleur van alledag waar je bij terugkomst weer tegenop kijkt. Maar draai het eens om: op vakantie zijn er óók mensen en dingen die je mist: je familie, vrienden, misschien wel je favoriete broodbeleg of die ene hobby die je graag uitoefent.

Geniet daarom na je vakantie meer bewust van wat je hebt moeten missen: spreek een keer extra af met familie en vrienden om bij te praten en neem juist dat broodje hagelslag mee naar kantoor om jezelf te verwennen. Kortom: geniet van het thuis zijn, dat is helemaal zo slecht nog niet.

3. Stel in de eerste week na je vakantie geen hele hoge eisen aan jezelf. 
Gun jezelf ook even de tijd om rustig in te komen. Plan bijvoorbeeld geen lastige taken in de eerste week na je terugkomst en laat je niet verleiden tot te veel overwerken. Zorg er ook voor dat je eventuele vervelende zaken al afhandelt voor je op vakantie gaat.  

Vakantie is een tijd van bezinning en vooruitblikken. Heb jij met jezelf afgesproken dat je het na je vakantie helemaal anders gaat aanpakken? Je bent van plan op dieet te gaan, je wil drie keer per week sporten en misschien ga je een cursus volgen. Daarnaast wil je vanaf nu ook ieder weekend je familie bezoeken. Maar pak je het na de vakantie écht helemaal anders aan? Er hoeft maar één ding mis te gaan en je bent terug bij af. Geef jezelf een break en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Eén ding tegelijk doen, is meer dan genoeg om te beginnen!

4. Prioriteiten stellen
Schrik niet van de hoeveelheid e-mails en/of werk die op je wachten bij terugkomst en laat je er niet door overspoelen. Het werk is doorgegaan tijdens jouw afwezigheid en je hoeft er niet als een gek vol in te gaan, omdat je uitgerust hoort te zijn.

Begin niet waar je het laatst bent gebleven en/of bij je laatste e-mail, je loopt hiermee namelijk het risico dat je de gehele dag achter de feiten aanloopt. Bekijk goed welke taken prioriteit hebben en welke taken je op een later moment kunt uitvoeren.

Kortom: schakel niet meteen in no-time over naar die 6e versnelling.

Gelukkig in je werk
Mocht de vakantiedip, ondanks onze tips, toch aanhouden? Sta er dan eens bij stil wat jou veel energie kost in plaats van oplevert. Soms is het tijd om de inrichting van je leven structureel te veranderen. Praat hier met mensen in je omgeving over en zoek een klankbord. Het kan namelijk ook zijn dat je niet helemaal happy bent in je werk. Je weet dat je iets anders wil, maar dit heb je nog niet helemaal helder.

Bij Akkolade denken we graag met je mee in je loopbaan. In een vrijblijvend gesprek mag je al je wensen met ons te delen, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar jouw (nieuwe) werkgeluk.

 

Ons laatste nieuws

Zorgpersoneel werven op de ABC-eilanden?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat doet een verpleegkundige? De taken op een rijtje

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Verpleegkundige op het mbo, hbo en universiteit: wat is het verschil?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!