24 november 2023

Zoveel eindejaarsuitkering krijg je in de zorg (2024)

Wanneer je in vaste dienst bij een zorgorganisatie werkt, heb je recht op een eindejaarsuitkering. Dit is een bonus die vaak in december wordt uitgekeerd. Dit hoogte van dit bedrag hangt van je cao af, maar in 2024 is het in de meeste gevallen 8,33%. Hoeveel eindejaarsuitkering jij precies ontvangt én hoeveel belasting je daar over betaalt, lees je in dit artikel.

Verschil eindejaarsuitkering en dertiende maand

Voor we dieper ingaan op de eindejaarsuitkering voor zorgpersoneel, is het belangrijk om duidelijk te maken wat de verschillen zijn ten opzichte van de dertiende maand. Zorgpersoneel krijgt namelijk in de meeste gevallen géén dertiende maand, maar alleen een eindejaarsuitkering.

Dertiende maand
De dertiende maand is een extra maandsalaris. Meestal krijgen werknemers het geld in december, maar soms wordt de uitbetaling verdeeld over twaalf maanden en maandelijks uitbetaald als een vast bedrag bovenop het normale salaris.

Het doel van de dertiende maand is om werknemers een extra financiële bonus te geven, vooral rond de feestdagen.

Eindejaarsuitkering
Een eindejaarsuitkering is een eenmalige bonus die aan het einde van het jaar wordt uitbetaald. In tegenstelling tot de dertiende maand is de eindejaarsuitkering niet altijd gelijk aan een volledig maandsalaris.

Deze bonus verschilt in hoogte en is afhankelijk van het beleid van het bedrijf. Sommige bedrijven kiezen voor een vast percentage van het jaarsalaris, terwijl andere bedrijven een vast bedrag toekennen. In de zorg is het in 2024 in de meeste gevallen een percentage van 8,33% over het jaarsalaris.

Hoeveel bedraag de eindejaarsuitkering voor de zorg?

Veruit het meeste zorgpersoneel ontvangt in december een eindejaarsuitkering van 8,33% over het jaarsalaris. Hierbij een volledig overzicht per cao:

  • Verpleeg- verzorgingstehuizen en Thuiszorg (VVT) 8,33%
  • Gehandicaptenzorg (VGN) 8,83%
  • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 8,33%
  • Ziekenhuizen 8,33%
  • Sociaal werk 8,3%
  • Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO) 6,74%
  • Defensie 8,33%

Staat jouw cao er niet tussen of werk je bij een organisatie zonder cao? Kijk dan in je arbeidsovereenkomst of vraag het aan je manager of aan HR. Zorgmedewerkers die via een uitzendbureau werken, ontvangt ook een eindejaarsuitkering. Zzp’ers in de zorg niet.

Hoe bereken je jouw eindejaarsuitkering? (voorbeeld)

Stel je verdient een jaarsalaris van €30.000 en ontvangt een eindejaarsuitkering van 8,33% over dat jaarsalaris. Als je wil weten wat je eindejaarbonus precies wordt, kun je dat als volgt berekenen:

Stap 1: 8,33/100 = 0,0833
Stap 2: 30.000 (jaarsalaris) x 0,0833 = 2499

Je kunt het specifieke bedrag van jouw eindejaarsuitkering ook zonder rekenmachine berekenen, door de som in de zoekbalk van Google in te typen. Bijvoorbeeld ‘8,33% van 40.000’. Nog een andere manier is om het ChatGPT te vragen.

Belasting over je eindejaarsuitkering

Houd er rekening mee dat je 36,93% belasting betaalt over je eindejaarsuitkering. Verdien je meer dan €73.031 per jaar? Dan betaal je 49,5% belasting. Met andere woorden: een flink gedeelte van je eindejaarsbonus gaat naar de belastingdienst.

Stel dat je bruto eindejaarsuitkering – op basis van het rekenvoorbeeld uit het vorige hoofdstuk - €2499,- bedraagt, houdt je daar netto €1576,12 van over. Zorg dat je dit bedrag goed uitrekent, zodat je weet hoeveel geld je netto kunt verwachten.

Wanneer wordt de eindejaarsuitkering uitbetaald?

In de meeste zorgcao’s staat niets vermeld over een specifieke uitbetalingsdatum van de eindejaarsuitkering. Dit kan dus per jaar en per zorgorganisatie verschillen. Meestal wordt de geldbonus bij je salaris van december opgeteld. In een enkel geval ontvang je het los ergens half december. Als precies wil weten wanneer je het ontvangt, kun je terecht bij de HR-afdeling op jouw werk.

Ons laatste nieuws

Zorgpersoneel werven op de ABC-eilanden?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat doet een verpleegkundige? De taken op een rijtje

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Verpleegkundige op het mbo, hbo en universiteit: wat is het verschil?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!