10 augustus 2023

Nachtdienst in de zorg: 5 dingen die je moet weten.

De zorg dendert 24 uur per dag, zeven dagen per week door. Als zorgprofessional draai je daarom soms nachtdiensten. Om gezond en fit te blijven, zijn er allerlei extraatjes en regels aan nachtdiensten in de zorg verbonden. Hoe dat precies zit én hoe je een nachtdienst optimaal doorkomt, lees je in dit artikel.

1. Meer verantwoordelijkheid

Tijdens nachtdiensten zijn er vaak minder collega's aanwezig in vergelijking met dagdiensten. Dit betekent dat je als zorgprofessional meer taken en verantwoordelijkheden hebt. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle patiënten of bewoners en hun behoeften, zodat je niets over het hoofd ziet.

Daarnaast kunnen er in de nacht onverwachte situaties voordoen waardoor je snel moet beslissen. Een zorgprofessional die nachtdienst draait, is in staat goed en snel te reageren op noodsituaties. Met andere woorden: nachtdiensten in de zorg vergen een wat andere discipline dan dagdiensten.

2. Nachtdiensttoeslag

Officieel zijn er geen wettelijke afspraken over extra vergoedingen voor nachtdiensten. Hoe veel extra je krijgt, hangt dus af van de cao of arbeidsovereenkomst. De hoogte van de nachtdiensttoeslag varieert meestal tussen de 20% en 60% bovenop het reguliere uurloon. De toeslag kan ook variëren afhankelijk van het tijdstip waarop de nachtdienst begint en eindigt.

Veruit de meeste zorgmedewerkers hebben te maken met standaard zorg-cao’s. Daarin is onregelmatigheidstoeslag standaard opgenomen (ORT). Online staan verschillende tabellen, waarin je precies kunt zien wat jij ’s nachts extra verdient met jouw functie. Voor de meeste recente informatie kun je de cao erbij pakken.

3. Vrij na nachtdienst

Aan nachtdiensten zijn wettelijke regels verbonden. Na een vroege nachtdienst tot 02.00 uur moet je bijvoorbeeld minimaal 11 uur rusten. Na een late nachtdienst tot ná 02.00 uur, volgt een minimale rustperiode van 14 uur. Na een reeks van drie of meer nachtdiensten, mag een werknemer 46 uur niet werken.

Naast deze basisregels, bestaan er nog tal van richtlijnen en wetten over rust na nachtdienst. Alles is terug te vinden in de arbeidstijdenwet, artikel 5.8. Een beknopte opsomming vind je op de website van Arbopotaal of direct in de cao.

4. Mentale en fysieke gezondheid tijdens nachtdiensten

Nachtdiensten verstoren het natuurlijke bioritme en kan leiden tot slaapgebrek, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. In dit hoofdstuk bespreken we hoe je als zorgprofessional gezond en fit blijft.

Regelmatig slaappatroon
Slaapgebrek is een van de grootste uitdagingen rondom nachtdiensten. Een verstoord slaapritme leidt tot vermoeidheid, verminderde alertheid en concentratieproblemen. Het is belangrijk om genoeg rust te krijgen tussen nachtdiensten. Probeer daarom een regelmatig slaappatroon te handhaven, zelfs op vrije dagen. Creëer een rustige, stille en donkere slaapomgeving, zodat je overdag goed kunt slapen.

Eten en drinken
Gezonde en gevarieerde maaltijden in combinatie met voldoende water vormen de brandstof om de energie tijdens nachtdiensten op peil te houden. Vermijd grote, zware maaltijden vlak voor het slapen, omdat dit de slaap kan verstoren. Kies voor licht verteerbaar voedsel en kleine porties.

Blijf actief
Ondanks vermoeidheid is het belangrijk om actief te blijven tijdens nachtdiensten. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je energieker te voelen en je stemming te verbeteren. Maak tijdens je pauzes een korte wandeling of stretch je spieren om stijfheid te verminderen.

Omgaan met stress
Nachtdiensten zijn soms saai, maar soms ook plots stressvol. Voornamelijk vanwege de verantwoordelijkheden en het omgaan met onverwachte situaties. Zoek manieren om met stress om te gaan, zoals ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen of mindfulness. Praat ook met collega's over je gevoelens en zorgen als je iets heftigs hebt meegemaakt.

Kijk uit met koffie
Cafeïne helpt om alert te blijven tijdens nachtdiensten, maar overmatig gebruik leidt tot energiedipjes en slaapproblemen. Zorg daarom dat je ten minste zes uur voordat je naar bed gaat, geen koffie meer drinkt. Dit helpt niet alleen om beter in slaap te komen, maar ook de slaapkwaliteit wordt er beter van.

Houd je gezondheid in de gaten
Je eigen gezondheid gaat voorop. Merk je dat je weerstand drastisch verslechtert? Of krijg je andere kwalen door nachtdienst? Bespreek het tijdig met je werkgever of de bedrijfsarts. Alle partijen zijn erbij gebaat dat je tijdig aan de bel trekt als het even teveel wordt.

5. Impact op sociale leven

Als je veel nachtdiensten werkt, beïnvloedt dit je sociale leven. Onregelmatige werktijden maken het soms moeilijk om af te spreken met vrienden en familie die overdag werken. Het is belangrijk om goed te communiceren en flexibel te zijn bij het plannen van sociale activiteiten.

Het onderhouden van sociale relaties en het vinden van een balans tussen werk en sociaal leven is belangrijk voor je gezondheid op de lange termijn. Steun van collega's en goed voor jezelf zorgen helpen om sociale contacten te behouden en stress te verminderen. Houd er daarnaast rekening mee dat je niet te veel nachtdiensten draait, al is het financieel aanlokkelijk.

Vacatures nachtdienst in de zorg

Ben je op zoek naar vacatures voor nachtdiensten in de zorg? Bij Akkolade bieden we regelmatig interessante vacatures aan waarbij je veel nachtdiensten kunt werken. Als gespecialiseerd bureau in de zorgsector hebben we een breed netwerk van zorginstellingen die op zoek zijn naar gemotiveerde professionals voor nachtdiensten. Of je nu een verpleegkundige, verzorgende of andere zorgprofessional bent, we helpen je een passende baan te vinden waarbij je een waardevolle bijdrage levert aan de zorg. Ontdek onze vacatures en maak de volgende stap in je carrière!

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

Hoe zag jouw afdeling in de zorg eruit de afgelopen zomer en hoe beperk je PNIL?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

De overstap van zzp’er naar vaste dienst in de zorg

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat is het salaris per uur van een verzorgende IG?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Gratis loopbaanadvies?

Vul voor gratis loopbaanadvies onderstaand formulier in. Wij nemen hierna zo spoedig mogelijk contact op.