30 april 2024

Wat is het salarisverschil tussen verzorgende IG en verpleegkundige?


Als (toekomstig) zorgprofessional, wil je weten wat je verdient. Daarbij is het logisch om de salarissen van verschillende functies onder de loep te nemen en te vergelijken. Een veel gestelde vraag is wat het salarisverschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige is.

Verschillen in taken en verantwoordelijkheden

De taken van een verzorgende IG en een verpleegkundige verschillen nogal, wat invloed heeft op de salarissen.

Verzorgende IG

Als verzorgende IG richt je je op het verlenen van persoonlijke zorg aan patiënten. Dit omvat taken zoals helpen bij persoonlijke verzorging, het verstrekken van medicatie volgens voorschrift én het ondersteunen van patiënten bij dagelijkse activiteiten. Verzorgenden IG werken vaak onder toezicht van verpleegkundigen en hebben vaak een mbo-niveau 3 opleiding op zak.

Verpleegkundige

Het takenpakket van verpleegkundigen is breder én ze dragen meer verantwoordelijkheid. Ze zijn betrokken bij het stellen van diagnoses, het opstellen van behandelplannen, het uitvoeren van medische handelingen en het coördineren van de zorg voor patiënten. Verpleegkundigen hebben doorgaans een mbo-niveau 4 of een hbo-opleiding afgerond.

Salarisverschil tussen verzorgende IG en verpleegkundige

Het verschil in taken en verantwoordelijkheid vertaalt zich naar salarisverschillen. Het salarisverschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige is vaak behoorlijk en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder opleidingsniveau en ervaring.

Salaris verzorgende IG

Als verzorgende IG val je onder de cao Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg (VVT), en met niveau 3 kom je in functiewerkgroep (FWG) 35 of 40 terecht. Het bruto loon voor verzorgenden IG in FWG 35 varieert tussen €2.339 en €3.256, afhankelijk van ervaring en trede binnen de schaal.

FWG 40 biedt een hoger salaris, beginnend bij €2.536 en oplopend tot €3.502. Het salaris is dus afhankelijk van de salarisschaal. 

Salaris verpleegkundige

Verpleegkundigen verdienen over het algemeen meer dan verzorgenden IG vanwege hun hogere opleidingsniveau en de grotere mate van verantwoordelijkheid. Dit vertaalt zich in een hogere salarisschaal en beloning. Als verpleegkundige kun je onder verschillende cao's vallen, zoals de cao Ziekenhuizen of de cao VVT.

Afhankelijk van je ervaring binnen de cao Ziekenhuizen kun je als verpleegkundige ingedeeld worden in FWG 45, 50 of 55. Onder de cao VVT kan je functie ook in FWG 40 vallen. Het bruto salaris in FWG 45 varieert tussen €2.832 en €3.824. FWG 50 loopt van €3.047 tot €4.324. FWG 55 begint bij €3.434 en loopt op tot €4.842. 

Gemiddelde salarissen verzorgende IG en verpleegkundige

De verschillen in salaris tussen een verzorgende IG en verpleegkundige zijn terug te vinden in het gemiddelde salaris in Nederland. Het gemiddelde salaris voor een verzorgende IG bedraagt €2.498 bruto per maand.

Voor een verpleegkundige op niveau 4 (mbo) is het gemiddelde maandsalaris €3.006 bruto, terwijl een verpleegkundige op niveau 5 (hbo) een gemiddeld bruto maandsalaris van €3.165 verdient.

Conclusie: wat is het verschil in salaris?

Het concrete verschil tussen de salarissen is ongeveer 500 a 600 euro bruto per maand. Het precieze verschil hangt af in welke schaal je wordt geplaatst. Iemand met 10 jaar werkervaring verdient vanzelfsprekend meer dan iemand die niet van school komt.

Benieuwd naar verzorgende IG en verpleegkundige vacatures? Ontdek dan onze vacaturebank.

 

Ons laatste nieuws

Zorgpersoneel werven op de ABC-eilanden?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat doet een verpleegkundige? De taken op een rijtje

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Verpleegkundige op het mbo, hbo en universiteit: wat is het verschil?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!