14 augustus 2024

De overstap van zzp’er naar vaste dienst in de zorg

Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, gaat de Belastingdienst per ingang van 2025 strenger controleren op de wet DBA. Opdrachtgevers van zzp’ers riskeren mogelijk dat er achteraf toch sprake blijkt te zijn van een arbeidsovereenkomst. De zzp’er kan dit zelf stellen en nabetaling van loon vorderen. Ook kan een cao-partij (vakbond) of pensioenfonds bij een arbeidsovereenkomst deelname aan hun regelingen vorderen. 

Huidige situatie zzp’ers in de zorg

Het aantal zzp'ers in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Data van het CBS toont aan dat zelf de werktijden bepalen de belangrijkste reden is waarom veel zorgprofessionals zelfstandig aan de slag zijn. Andere zwaarwegende redenen zijn: betere werk-privébalans en meer verdiensten.

De Belastingdienst zal vanaf 1 januari 2025 strenger toezien op de naleving van de Wet DBA, met als doel schijnzelfstandigheid te voorkomen. Voor jou als zzp'er houdt dit in dat je moet zorgen dat jouw werkzaamheden niet beschouwd kunnen worden als een verkapt dienstverband. Genoeg reden om opnieuw te heroverwegen of in loondienst gaan ook bij jou zou kunnen passen als zzp'er.

Voordelen van werken in vaste dienst

Hoewel het werken als zzp’er in de zorg op aardig wat voordelen kan rekenen (vooral voor de korte termijn), worden de voordelen van werken in vaste dienst onderschat:

1. Zekerheid en stabiliteit
Een van de belangrijkste redenen om de stap naar een vast dienstverband te overwegen, is de zekerheid die het biedt. Als vaste medewerker heb je recht op vakantiegeld, doorbetaalde vakantiedagen en een pensioenregeling. Dit geeft financiële rust voor nu én later.

2. Teamgevoel
In een vaste baan maak je deel uit van een team. Dit is niet alleen gezelliger, maar je leert ook een stuk meer. Zowel qua persoonlijke als professionele ontwikkeling. Samenwerking en ondersteuning zijn immers belangrijk in de zorg. Een vast, hecht team kan hierin veel betekenen.

3. Ontwikkelingsmogelijkheden
Veel zorgorganisaties bieden opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor vaste medewerkers. Simpelweg omdat er grote behoefte is aan goed geschoold zorgpersoneel. Op deze manier kun je je blijven ontwikkelen en opwerken naar nieuwe functies met meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris.

Nadelen van werken als zzp’er in de zorg

Hoewel er vooral gefocust wordt op de voordelen van werken als zzp’er – zoals meer werkvrijheid en een hoger salaris – zijn de nadelen vaak een stuk zwaarwegender. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Minder zekerheid
  • Geen doorbetaling tijdens vakanties of ziekte
  • Verantwoordelijk voor eigen verzekering en administratie
  • Verantwoordelijk voor eigen pensioen
  • Geen vaste werkplek
  • Geen vast, hecht team

Daarnaast kan het bepalen van je eigen uren wat minder goed vallen bij collega’s die in loondienst werken. Zij moeten immers soms opdraaien voor de uren die jij niet wil werken. Kortom: werken als zzp’er in de zorg kan aanlokkelijk zijn, maar is lang niet altijd de beste keuze.

Van zzp naar vaste dienst: zo bereid je je voor

De kans is groot dat je door de handhaving van de wetgeving DBA per 2025 een vaste baan zoekt. Om dat zo goed mogelijk te laten slagen: hierbij een aantal tips:

Neem de tijd om je te oriënteren
Neem de tijd om je te verdiepen in de verschillende werkgevers en functies die beschikbaar zijn. Ga op gesprek en stel vragen over bijvoorbeeld de bedrijfscultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Plan zo nodig een meeloopdag in.

Bereid je voor op veranderingen
Een overgang van zzp naar vaste dienst is een flinke verandering. Bereid je mentaal voor op het aanpassen aan een nieuwe werkstructuur en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Zzp-ers gaan vaak in loondienst bij hun laatste opdrachtgever. Je kent het team al, de cultuur en de bewoners of cliënten waardoor een overstap soepel zal verlopen.

Financiële planning
Bekijk goed wat de overgang voor je financiën betekent. Maak een vergelijking van je huidige inkomsten en uitgaven als zzp’er met die in een vaste dienstverband. Overweeg hierbij ook de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Gratis loopbaanadvies?

Wanneer je het lastig vindt om een keuze te maken, kan loopbaanadvies van een zorgexpert helpen. Catrien helpt je graag aan de hand van een persoonlijk loopbaangesprek. Tijdens het gesprek worden al je vragen beantwoord en maak je een toekomstplan hoe je het best een werkgever vindt die bij je past. Vraag direct een gesprek aan via het contactformulier of neem alvast een kijkje op onze vacaturebank.

 

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

Hoe zag jouw afdeling in de zorg eruit de afgelopen zomer en hoe beperk je PNIL?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

De overstap van zzp’er naar vaste dienst in de zorg

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat is het salaris per uur van een verzorgende IG?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!