Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
12 november 2024
Hoe ziet de thuiszorg van de toekomst eruit? En nog belangrijker: hoe zorgen we dat mensen de juiste zorg krijgen, zónder dat zorgpersoneel op hun tenen loopt? Hierbij een schets van wat mogelijk is.
Goede, passende zorg draait om meer dan medicijnen geven of wonden verzorgen. Het gaat erom dat je écht snapt wat iemand nodig heeft. De ene persoon wil graag 's ochtends vroeg gewassen worden omdat ze dan het fitst is, terwijl de ander liever wat langer uitslaapt. En meneer De Vries vindt het bijvoorbeeld belangrijk om elke dag even naar buiten te kunnen, ook al kost dat wat extra tijd.
Met andere woorden: door goed te luisteren en regelmatig te checken of alles nog wel past bij wat iemand wil en kan, zorg je ervoor dat mensen zich echt geholpen voelen. Een zorgplan helpt daarbij - niet als ‘zwartwit’ document, maar als een soort leidraad. Passende zorg blijft ook in de toekomst erg belangrijk om de zorgkwaliteit hoog te houden.
Dat de zorg moet veranderen is een understatement, maar hoe dan? Hierbij zes ideeën voor de thuiszorg:
Het scheelt enorm als familie vanaf dag één meedenkt. Zij kennen hun naaste het beste en weten precies wat wel en niet werkt. Een zoon die elke zondag kookt, een dochter die de was doet - het zijn gouden krachten. Door regelmatig samen om tafel te zitten, kun je de zorg veel beter verdelen.
We zien steeds vaker dat mensen zelf willen bepalen hoe hun zorg eruitziet. Deels terecht. Waarom zou je niet zelf kunnen kiezen wanneer je opstaat of naar bed gaat? Of wat je eet? Door mensen meer controle te geven over hun eigen zorg, zul je zien dat ze vaak veel tevredener zijn. En laten we eerlijk zijn: niemand kent jouw behoeftes beter dan jijzelf.
De beste zorg? Die organiseer je niet in je eentje. In veel wijken ontstaan nu prachtige samenwerkingen tussen thuiszorg, huisartsen, fysiotherapeuten en zelfs de lokale supermarkt. Die brengt bijvoorbeeld boodschappen thuis bij mensen die slecht ter been zijn. Of denk aan de bibliotheek die boeken komt brengen. Zo maken we samen een netwerk waar mensen echt iets aan hebben.
De techniek helpt ons steeds vaker een handje in de zorg. Neem nou beeldbellen: waar veel ouderen eerst sceptisch waren, zien we nu zelfs 85-plussers enthousiast zwaaien naar hun wijkverpleegkundige op het scherm. Even snel overleggen over die rode plek op je been of checken of je de juiste oefeningen doet - het kan allemaal vanuit je eigen stoel. En nee, het is absoluut geen vervanging van écht, menselijk contact. Maar het kan voor kleine zaken super handig zijn.
Het ongemak rondom medicatie wordt een stuk makkelijker. Steeds meer mensen hebben zo'n slimme medicijndoos die precies aangeeft wanneer je welke pil moet nemen. Piept-ie? Dan is het tijd. Vergeten wordt bijna onmogelijk en je houdt zelf de controle. Geen zorgen meer over of je die pil nou wel of niet al genomen hebt.
Wat ook fijn werkt: handige apps waarmee iedereen die betrokken is bij de zorg met elkaar kan overleggen. Zoon Marc ziet in één oogopslag dat de nachtzorg is geweest, terwijl dochter Lisa direct een berichtje kan sturen als ze ziet dat de boodschappen bijna op zijn. Zo blijft iedereen op de hoogte zonder eindeloos heen en weer te hoeven bellen. Het maakt de zorg niet alleen efficiënter, maar geeft ook rust - voor de cliënt én de familie.
Door bovenstaande (en andere) ontwikkelingen en ideeën slim te combineren, bouwen we aan een thuiszorg die klaar is voor morgen. Een thuiszorg waar technologie het werk makkelijker maakt, maar waar het menselijke contact centraal blijft staan. Waar familie en zorgverleners écht samenwerken en waar de wensen van de cliënt voorop staan.
Natuurlijk zijn er nog genoeg uitdagingen, maar met deze aanpak kunnen we de zorg niet alleen volhouden, maar zelfs beter maken. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: goede zorg die bij mensen past en die we ook in de toekomst kunnen blijven geven. En dat is precies waar deze ideeën aan bijdragen.
Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!