Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
9 februari 2024
Als verzorgende IG ligt de wereld voor je open als het gaat om doorgroeimogelijkheden. Zo kun je je specialiseren als EVV’er, GVP’er of verpleegkundige. In dit artikel ontdek je welke kanten je als ambitieuze verzorgende IG’er op kunt.
Als verzorgende IG’er werk je waarschijnlijk in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of in de GGZ. Je kunt ervoor kiezen om daar te blijven werken in een andere functie óf om je pijlen te richten op een baan in bijvoorbeeld het ziekenhuis. In totaal zijn er drie voor de hand liggende doorgroeimogelijkheden: mbo 4 verpleegkundige, EVV en GVP:
De meest voorkomende carrièrestap van een verzorgende is het behalen van een mbo-4-diploma verpleegkundige. Dit kan door middel van een werkleertraject, waardoor je jouw huidige baan niet hoeft op te geven. Contactmomenten op school zijn vaak ’s avonds of bijvoorbeeld één dag per week. Ook fijn: vaak betaalt je werkgever (een deel van) de opleiding. Mits je daar blijft werken natuurlijk. Qua leerstof zal het je makkelijker afgaan, omdat je al een tijdje in de praktijk werkt.
De voornaamste reden om door te groeien naar een functie als verpleegkundige, is het krijgen van meer verantwoordelijkheden en meer salaris. De kans is reëel dat je er zo’n 10.000 euro per jaar (bruto) op vooruit gaat. En ook niet onbelangrijk: je kunt – mocht je dat willen - in een ziekenhuis aan het werk.
Wil je als verpleegkundige óók nog doorgroeien? Dan kun je nog verder als: verpleegkundig specialist, wondverpleegkundige of wijkverpleegkundige. Ook kun je verder studeren op het hbo.
Een andere logische vervolgstap voor een verzorgende is de EVV-opleiding. De opleiding duurt gemiddeld zo’n 10 maanden. Je volgt 10 lessen en tussendoor maak je opdrachten. Uiteindelijk heb je als EVV’er een stuk meer verantwoordelijkheden. Jij gaat er namelijk voor zorgen dat de zorg die een cliënt krijgt, goed op elkaar is afgestemd. Zowel de cliënt als al alle betrokkenen zien jou als belangrijkste verantwoordelijke. Qua salaris ga je er ook op vooruit.
Je kunt je in een jaar (deeltijd) specialiseren tot GVP’er. Je gaat concreet aan het werk met ouderen met psychogeriatrische problemen. Daarnaast ben jij het aanspreekpunt en verantwoordelijke voor vrijwilligers en mantelzorgers. Ook stuur je collega’s aan en zorg je voor de communicatie met alle betrokken partijen. Andere taken zijn: het doen van intakes met cliënten, introductieprogramma’s samenstellen en oplossen van problemen. Qua salaris ga je er helaas niet zoveel op vooruit.
Als verzorgende IG kun je kiezen om een andere richting op te gaan, maar je kunt ook overwegen om je te specialiseren in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg of de GGZ. Binnen je specialisatie kun je de mogelijkheden tot een specifieke vervolgopleiding of cursus ontdekken. Bijvoorbeeld tot begeleider in de gehandicaptenzorg. Veel zorgorganisaties staan ervoor open om mee te denken en je de tijd, ruimte en geld te bieden om je verder te specialiseren. Je kunt er ook voor kiezen om je om te scholen tot een andere functie in de zorg.
Met andere woorden: of je nu wil doorgroeien naar een hoger niveau en meer verantwoordelijkheden óf je ergens in wil specialiseren, mogelijkheden zijn er in overvloed.
Wanneer je als verzorgende IG op een keerpunt in je carrière staat, is het een slim idee om je ideeën en wensen te bespreken met een loopbaanadviseur. Bij Akkolade kun je terecht voor advies. We luisteren naar je en adviseren je geheel vrijblijvend in wat voor jou de beste keuze is. Neem direct contact op of plan een afspraak in.
Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!