14 mei 2024

Verpleegkundige op het mbo, hbo en universiteit: wat is het verschil?

 

Dat verpleegkundigen cruciaal zijn in de zorgwereld, staat als een paal boven water. Maar wat is het verschil tussen een mbo-verpleegkundige, een hbo-verpleegkundige en universitair geschoolde verpleegkundige?

Opleidingsniveau en focus

Een mbo-verpleegkundige doorloopt een opleiding op niveau 4, terwijl een hbo-verpleegkundige vanzelfsprekend op het hoger onderwijs zijn diploma haalt. Ook is het mogelijk om een master Verplegingswetenschappen af te ronden.

Dit onderscheid in niveau heeft direct invloed op de diepgang en breedte van de kennis die tijdens de opleiding wordt opgedaan. Uiteindelijk heeft dit ook impact op het salaris, doorgroeimogelijkheden en verantwoordelijkheden in je latere werk.

Praktische vaardigheden vs. verdiepende kennis

Een mbo-opleiding legt de nadruk op praktische vaardigheden en directe patiëntenzorg, terwijl een hbo-opleiding een bredere en verdiepende blik werpt op de gezondheidszorg. Hbo-verpleegkundigen worden tijdens hun opleiding niet alleen getraind in praktische vaardigheden, maar ook in kritisch denken en het gebruik van/toepassen van wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Ook worden ze klaargestoomd voor een mogelijke leidinggevende functie met veel verantwoordelijkheid.

Competenties en verantwoordelijkheden

Mbo-verpleegkundigen zijn over het algemeen meer gericht op het uitvoeren van taken onder direct toezicht, terwijl hbo-verpleegkundigen zelfstandig werken en meer betrokken zijn bij het coördineren van zorg. Denk hierbij aan het maken van zorgplannen en het uitvoeren van complexere verpleegkundige interventies.

Carrièreperspectief en doorgroeimogelijkheden

Hoewel beide opleidingen leiden tot hetzelfde beroep van verpleegkundige, verschillen de carrièremogelijkheden. Met een hbo-opleiding hebben verpleegkundigen vaak meer mogelijkheden voor specialisatie, managementfuncties en doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld verpleegkundig specialist of verplegingswetenschapper.

Wanneer je als mbo-verpleegkundige door wil groeien, heb je vaak eerst een hbo-diploma nodig. Gelukkig zijn er bij veel hogescholen versnelde trajecten mogelijk, waardoor je binnen twee jaar afgestudeerd kan zijn.

De verschillen per opleidingsniveau op een rijtje

Hoewel beide functies veel overeenkomsten kennen, is het verschil best groot als je er verder op inzoomt. Hierbij de verschillende tussen de werkzaamheden van hbo-geschoolde verpleegkundigen ten opzichte van mbo-geschoolde verpleegkundigen:

Mbo-verpleegkundigen

 • Zelfstandig handelingen uitvoeren
 • Praktijkgericht
 • Planbare en voorspelbare zorg
 • Gericht op de patiënt

Hbo-verpleegkundigen

 • Analyses opstellen
 • Zorgplan opstellen
 • Werken in onvoorspelbare en complexe zorg
 • Regisseur in zorgproces
 • Hoger salaris

Universitair geschoolde verplegingswetenschapper

 • Nieuwe wetenschappelijke inzichten ontwikkelen
 • Onderzoek vertalen naar de praktijk
 • Brug tussen wetenschap en praktijk
 • Strategisch, adviserend of leidinggevend
 • Hoogste salaris

Verschillen in salaris

De salarisverschillen hangen vooral af van de schaal waarin je komt te werken. De arbeidsvoorwaarden liggen vast in de cao, waardoor je zelf ongeveer kunt inschatten wat je gaat verdienen. Onderstaand de salarissen waar je per opleidingsniveau ongeveer aan moet denken:

Salaris verpleegkundige mbo 4

Het starsalaris van een net afgestudeerd verpleegkundige op mbo-4-niveau is rond de €2.000 euro bruto. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe hoger je in de schaal klimt. Je kunt ‘klimmen’ naar een salaris van iets meer dan €3.100 bruto.

Salaris verpleegkundige hbo

Volgens Loonwijzer verdienen de meeste beginnende hbo-geschoolde verpleegkundigen met een startsalaris tussen de €2.400 en €2.800 euro. Na een aantal jaren werken kun je doorgroeien naar ongeveer €4.800 euro.

Salaris verplegingswetenschapper universiteit

Na een master Verplegingswetenschappen kun je niet alleen bij zorgorganisaties terecht, maar ook bij onderzoeksbureaus, consultancy partijen en hoge scholen of universiteiten. Aangezien daar andere cao’s gelden, is het lastig een inschatting te maken. Grof gemeten verdien je als universitair geschoolde verplegingswetenschapper tussen de €4.000 en €7.000 per maand.

Tot slot

Hoewel de functietitel ‘verpleegkundige’ bij verschillende opleidingsniveaus hetzelfde is, verschillen de werkzaamheden en het salaris behoorlijk. Daarom is het slim je goed te verdiepen, om zo je eigen carrière vorm te geven. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan direct contact met mij op via welkom@akkolade.org of bel direct naar 055-8434921.

Ons laatste nieuws

Zorgpersoneel werven op de ABC-eilanden?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat doet een verpleegkundige? De taken op een rijtje

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Verpleegkundige op het mbo, hbo en universiteit: wat is het verschil?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!