9 april 2025

De juiste voorselectie: fundament onder een succesvolle instroom in de zorg

De uitdaging van veel zorgorganisaties is helder: externe inhuur terugdringen, en tegelijkertijd goede, betrokken vaste medewerkers aantrekken. In mijn rol als recruiter binnen een PNIL-project (Personeel Niet In Loondienst) in de zorg, zie ik het als mijn taak om vanaf het allereerste contactmoment de juiste toon te zetten. Want hoe iemand binnenkomt, bepaalt vaak ook hoe iemand blijft.

Meer dan een cv: de kunst van écht kijken en luisteren

Een goede voorselectie begint voor mij - naast het CV - bij hoe contacttrouw iemand is. Reageert iemand op een telefoontje naar aanleiding van een sollicitatie? Belt diegene terug als ik een voicemail achterlaat of een whatsapp berichtje stuur? Kortom, investeert iemand in dat eerste contactmoment? Het zegt vaak al veel over iemand; hoe flexibel en zorgvuldig is iemand in contact.

Ik let scherp op hoe iemand zich uitdrukt. Bij negatieve uitlatingen over de huidige werkgever kijk ik naar mogelijke patronen in eerdere werkervaringen. Klagen kan een momentopname zijn, maar als het een rode draad vormt, zegt dat veel over iemands houding.

Tussen de regels door lezen is cruciaal. Wat iemand níét zegt, is soms net zo veelzeggend als wat er wel wordt uitgesproken.

Klopt wat iemand zegt met hoe hij of zij overkomt?

Tijdens de voorselectie vraag ik door en leg ik regelmatig eenvoudige casuïstiek voor. De manier waarop iemand reageert, moet passen bij het profiel op papier. Kan iemand helder uitleggen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt?

Daarnaast stel ik mezelf altijd de vraag: zie ik deze persoon staan aan het bed van mijn zieke moeder? Dát is het menselijke referentiepunt dat ik hanteer.

Past het profiel écht bij de functie, of kunnen we het passend maken?

Na de eerste indruk en de basisvaardigheden kijk ik verder: hoe vertaalt iemands profiel zich naar de praktijk van de functie? Past het precies, of zit er ruimte om iemand erin te laten groeien?

Soms spreekt iemand me aan die nog in de afrondende fase van een opleiding zit. Dan denk ik mee: kan diegene al overstappen, of kunnen we iets organiseren dat het toch passend maakt?

Of een kandidaat met een andere achtergrond, maar bijvoorbeeld wel ervaring met coördinerende taken, kan verrassend goed aansluiten.

Niet alles hoeft al op z’n plek te vallen. Sommige dingen kun je leren. Maar er zijn ook eigenschappen die dieper zitten, zoals leiderschap, initiatief nemen of mensen aanvoelen.

Die eigenschappen zitten vaak in iemands persoonlijkheid. Als ik zie dat die kernkwaliteiten aanwezig zijn, én er is ruimte binnen de organisatie om iemand iets aan te leren, dan zie ik kansen en geef ik iemand graag het voordeel van de twijfel.

Van vacaturetekst tot eerste werkdag: de soepele overgang naar binnen

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is zorgen dat het hele proces klopt; van het moment dat iemand een vacaturetekst leest tot de dag dat diegene de organisatie binnenstapt. Dat vraagt om goede afstemming en samenwerking met de collega die het gesprek voert na mijn eerste selectie.

We willen dat de kandidaat een warme, heldere lijn ervaart: snel en hartelijk contact, duidelijke informatie en een gesprekspartner die op dezelfde golflengte zit als ik. Dan klopt het hele plaatje, en voelt de overgang voor de kandidaat als een natuurlijke stap, niet als een sprong in ahet diepe.

Meeloopdag: onmisbaar om gevoel te krijgen bij de praktijk

Ik kan het niet genoeg benadrukken; de meeloopdag is van grote waarde. Het laat niet alleen de kandidaat voelen of de plek past, maar het geeft ook de organisatie een reëel beeld van de persoon achter het gesprek.

Is er chemie met het team? Past het tempo en de complexiteit van de zorg bij iemand? Een meeloopdag is geen formaliteit, het is wat mij betreft een essentieel onderdeel van het selectietraject.

Cliché maar waar: samenwerking is de sleutel

Als recruiter is het mijn verantwoordelijkheid om niet alleen goed te selecteren, maar ook om de samenwerking tussen kandidaat en organisatie soepel te laten verlopen. Het stopt voor mij niet na de intake.

Regelmatig contact met de betrokken personen bij het project en de afdelingen, zorgt ervoor dat we samen kunnen schakelen, afstemmen en bijsturen als nodig. Zo bouwen we aan duurzame instroom met puntjes op de i.

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

De Wet DBA in de zorg: wat is de tussenstand?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

De juiste voorselectie: fundament onder een succesvolle instroom in de zorg

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Van intake tot plaatsing: 'Een meeloopdag is enorm belangrijk’

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Gratis loopbaanadvies?

Vul voor gratis loopbaanadvies onderstaand formulier in. Wij nemen hierna zo spoedig mogelijk contact op.