Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
5 januari 2022
Heb je altijd met veel voldoening en plezier in de zorg gewerkt en overweeg je, nadat je een andere weg hebt bewandeld, om terug te keren in de (thuis)zorg? Wij bij Akkolade kijken graag naar de mogelijkheden. Zo hebben wij ook Mechtild geholpen om weer aan de slag te gaan in de thuiszorg.
Mechtild (59) stopte jaren geleden met haar werk als verzorgende IG vanwege persoonlijke omstandigheden en besloot na 12 jaar om terug te keren in de zorg. Wat deed zij in de tussentijd en hoe is het voor haar om na zo’n lange periode opnieuw zorg te verlenen? Mechtild doet graag haar verhaal.
Je hebt in het verleden in de zorg gewerkt. Kun je iets vertellen over waarom je destijds gestopt bent?
“Dit had alles te maken met privéredenen. Ik werkte destijds in het ziekenhuis als verpleeghulp op de afdeling cardiologie en thuis hadden we een eigen bloemenzaak. Toen kwam er een financiële crisis en kon ik dit niet meer combineren met elkaar. Ik heb toen helaas afscheid moeten nemen van de zorg.”
Wat ben je gaan doen toen je gestopt was?
“Ik heb nog een tijdje in de zaak van mijn man gewerkt, maar deze hebben we uiteindelijk verkocht. Ik wilde graag aan het werk blijven en toen ben ik me gaan oriënteren naar de mogelijkheden. Zo kwam ik per toeval op een vacature van de NS en daar heb ik 12 jaar gewerkt als coördinator en ben ik betrokken geweest bij het klanttevredenheidsonderzoek van de Nationale Spoorwegen en dus ook werkzaam geweest in de treinen, op de stations en op kantoor.”
Hoe komt het dat je uiteindelijk toch weer gekozen hebt voor de zorg?
“Ik heb in die 12 jaar bij de NS ontzettend veel contact gehad met mensen. Het komt heel vaak voor dat reizigers hulp nodig hebben tijdens hun reis, dus je bent te allen tijde servicegericht. Dit wakkerde altijd wel een beetje het zustergevoel aan en ik merkte, ondanks dat ik het bij de NS heel erg naar mijn zin had, dat het zorgen voor iemand en de zorg op zich toch wel mijn eerste liefde is.
Door COVID werd de afdeling klantmarktadvies niet meer ingezet op de treinen en uiteindelijk is er door de NS besloten dat zij, alles wat te maken heeft met klanttevredenheid, gaan digitaliseren. Ik ben in deze periode begonnen als vrijwilliger in het ziekenhuis en toen kreeg ik de smaak al snel weer te pakken.
Het werk als vrijwilliger, de sfeer in het ziekenhuis, het helpen van de mensen en de urgentie om de zorg te helpen hebben mij uiteindelijk overgehaald om toch weer mijn passie te volgen: werken in de zorg.”
Hoe heb je jouw herintreding aangepakt?
“Mijn grootste vraag was of ik het nog wel zou kunnen. Zou ik kunnen wat ik destijds deed? Kan ik de zorg lichamelijk aan? Is het voor mij geen extra risico om in deze tijd in de zorg te werken als diabetespatiënt? Ik had heel erg de behoefte om met iemand te praten over mijn kwaliteiten, want was ik wel bekwaam genoeg? Ik had eigenlijk gewoon dat extra zetje nodig. Ik ben gaan zoeken naar werk in de thuiszorg en zo kwam ik bij Akkolade. Ik las over wat jullie deden en toen heb ik ook vrij snel gebeld.”
Wat sprak jou aan in de dienstverlening van Akkolade?
“De laagdrempeligheid! Akkolade gaf mij echt het gevoel dat ze weten waar ze het over hebben en dat ze weten wat ze doen. Ik ervaarde enorme mensgerichtheid en ik kreeg goed en eerlijk advies. Ik dacht zelfs dat er kosten aan verbonden waren, maar alles was kosteloos en ik kon echt alles vragen. Ik weet nog dat ik heel graag gelijk de thuiszorg in wilde, maar (gelukkig!) werd dat door jullie afgeraden, omdat het gewoonweg een andere tak van sport was en voor mij, op dat moment, een te grote stap.”
Hoe heeft Akkolade jou geholpen om toch de stap te zetten?
“Vooral de vele gesprekken die ik heb gevoerd met Akkolade. Het horen wat ik vooral niet moest doen, maar juist focussen op de mogelijkheden en datgeen wat wel kan. Ik twijfelde heel erg aan mezelf, met name of ik voldoende vaardigheden had. Het was inmiddels alweer 40 jaar geleden dat ik mijn opleiding deed. Akkolade overtuigde mij dat er voldoende mogelijkheden waren en dat je je met e-learning en training ook heel veel kan ontwikkelen.”
En hoe is dat verdergegaan?
“Ik heb eerst een halfjaar, dankzij Akkolade, in een verpleeghuis gewerkt. Het plan was om een halfjaar mee te kijken, maar toen werd het verpleeghuis een cohort-afdeling waarbij vrijwel alle cliënten besmet waren, inclusief veel medewerkers, en ik dus heel snel, heel veel moest leren: van katheters inbrengen tot spuiten. In het begin was ik hier een beetje onzeker over, maar na een paar keer ‘gewoon doen’, ging het weer als vanouds. Op dat moment wist ik: nu ben ik echt klaar voor de thuiszorg!
Ik heb destijds een organisatie gebeld om te vragen of ik mee mocht ‘snuffelen’ en na een ochtend meelopen wist ik het zeker. Ik kreeg het vrije gevoel terug wat ik ook bij de NS had. Het onderweg zijn en toch mijn eigen vak en passie doen, maar toch steeds meer leren en ontwikkelen… Dat is toch geweldig!”
Er zijn vaak negatieve oordelen over de thuiszorg. Wat is thuiszorg voor jou?
“Thuiszorg is echt meer dan alleen steunkousen! Het is complexe zorg bieden. Je bent bezig met katheters inbrengen, wondzorg, ADL, maar ook het begeleiden van de mensen thuis. Het is niet alleen je taken uitvoeren, maar je zorgt er tegelijkertijd voor dat de mensen hun eigen regie houden. Je houdt je bezig met medicatie, maar ook voer je gesprekken met mantelzorgers en directe familie. Deze gesprekken zijn soms best wel zwaar en dan komen er veel emoties bij kijken. Voor mij is het ook een stukje stimuleren en motiveren, want vaak ben jij de enige die zij zien op een dag.
Je doet veel verpleegtechnische handelingen die je geheel zelfstandig mag uitvoeren. Er wordt van je verwacht dat je professioneel bent en zo word je ook echt gezien en dat geeft een goed gevoel. Het is veel zelfstandig werken, maar je kan altijd terugvallen op je team. Daarnaast werk je met jong en oud: het is dus heel erg veelzijdig, maar ook de zorg thuis wordt steeds uitgebreider waardoor ik steeds meer leer. Ik ben mezelf constant aan het ontwikkelen en wie had dat gedacht op mijn leeftijd! De thuiszorg voor mij is het bieden van écht warme zorg.”
Wat zou jouw advies zijn voor mensen die ook terug de zorg in willen, maar erover twijfelen?
“Als ik mezelf na ga, had ik best wel een beetje angst voor de digitalisering en was ik vooral nerveus over de randvoorwaarden dan het werken in de zorg zelf. Ook mensen van mijn eigen leeftijd wie ik spreek, hebben angst voor deze technologische ontwikkelingen. Mijn advies is om dan juist research te doen en vragen of er binnen de organisatie voldoende mogelijkheden zijn voor e-learning en trainingen op dat gebied, zodat je met alle zekerheid kan overstappen naar een baan in de zorg. Daarnaast is het nooit verkeerd om vragen te stellen over onderwerpen waar jij op dat moment een beetje onzeker over bent, toch?”
Herintreden in de zorg?
Wil jij, net zoals Mechtild, herintreden in de zorg? Wij investeren graag in jouw toekomst! We vinden het belangrijk dat jij gelukkig in je werk bent. Wij denken graag met je mee over je toekomst. Benieuwd geworden? Bekijk onze vacatures in de zorg of vraag gratis loopbaanadvies aan.
Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!