9 september 2016

Hoe word je een succesvolle franchiser in de zorg? Akkolade geeft zes tips

Waarom slaagt de een wel en de ander niet als franchiser? Het begint met een gedegen voorbereiding.

'Franchisen is ook ondernemen, ondanks de uitgewerkte werkwijze en formule zul jij het uiteindelijk zelf de verwachtingen moeten waarmaken als ondernemer' aldus franchisegever Anne Jans bij franchise formule Akkolade in de gezondheidszorg. 

Een franchisegever heeft een zorgplicht, maar degene die de onderneming begint, heeft een onderzoeksplicht voordat hij het contract tekent. Een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen. Zes tips om een succesvolle franchiser te worden.

1 Onderzoek je ondernemerschap
Veel mensen in loondienst dromen ervan ‘voor zichzelf’ te beginnen. Ze realiseren zich niet dat dat geen 9-tot-5-baan is en dat het veel verantwoordelijkheid en financiële risico’s meebrengt. Ook als je dat onder de paraplu van een formule doet. Laat je testen en kijk of je ondernemend genoeg bent. Er zijn online vragenlijsten, maar die zijn wat oppervlakkig. Een professioneel bureau kan toetsen waar je sterke en zwakke kanten liggen. Schuilt er geen ondernemer in je? Ga dan niet franchisen!

2 Betrek het thuisfront
Wie gaat ondernemen, ook in franchiseverband, is zeker het eerste jaar elke dag van de week aan het werk. Dat heeft gevolgen voor partner en kinderen. Zorg dat je man of vrouw achter je franchiseplannen staat en accepteert dat je onderneming veel tijd en aandacht vereist. Volgens franchise-experts is steun van het thuisfront onontbeerlijk om succesvol te zijn.

3 Kies een formule die bij je past
Wie een overeenkomst sluit met een franchisegever, heeft een beperktere ondernemersvrijheid. De regels van franchisers zijn soms rigide: de muren van je pand moeten groen zijn of je mag maar op een bepaalde doelgroep richten. Het is belangrijk dat je achter het concept van de franchiseformule staat en of de doelgroep ook echt bij jou past. Bekijk ook hoeveel vrijheid je krijgt en of dat voor jou voldoende is.

4 Onderzoek hoe het in de branche gaat
Kies uiteraard ook een branche waarin je je thuis voelt. Het runnen van een Akkolade vestiging, uitvaart ­onderneming of kapperszaak vergt specifieke kennis of ervaring. Kijk ook naar de perspectieven van de branche: retailbedrijven als modezaken hebben het door de opkomst van online winkels lastig, terwijl de foodbranche het goed doet.

5 Huur adviseurs in
Een franchiser schrijft zelf een ondernemersplan waarmee hij naar de bank gaat om de benodigde lening te krijgen. Laat een accountant de berekeningen verifiëren. Heb je eenmaal een concept-franchisecontract, leg dat dan voor aan een externe juridische expert. Beschouw de kosten voor deskundig advies als noodzakelijk en niet als luxe.

6 Vraag!
Wie wil gaan franchisen, krijgt van zijn franchisegever vaak tal van vragen, bijvoorbeeld over zijn langetermijnplannen en betrouwbaarheid. Jij bent de ondernemer. Stel je dan ook zo op. Stel de franchisegever de vragen die hij jou ook stelt.

Enthousiast? Akkolade zoekt jou als franchisenemer!
Het starten van een onderneming is een zeer belangrijke beslissing. Daarom hebben we bij Akkolade ervoor gekozen om de volgende drie stappen zorgvuldig te doorlopen met jou. 

Stap 1: Neem met Anne Jans contact op als je interesse hebt in de franchiseregio’s Eindhoven of Zwolle via 055-8434921 of ajans@akkolade.org
Stap 2: Na het ontvangst van jouw gegevens nemen we binnen een paar dagen contact met je op. We zullen je aansluitend uitnodigen voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. 
Stap 3: Indien we beiden voldoen aan elkaars verwachtingen, zullen er vervolggesprekken met elkaar gepland worden. Aansluitend zul je nog een aantal keer meelopen op ons hoofdkantoor en bij franchisers in het land. Na een uitgebreide training ga je van start! 

Bron: Velde, van de F., (2015), Hoe word je een succesvolle franchiser? Elsevier geeft tips, Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015 

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

6 ideeën voor de thuiszorg van de toekomst

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Hoe familieparticipatie de zorg persoonlijker maakt

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Hoe zag jouw afdeling in de zorg eruit de afgelopen zomer en hoe beperk je PNIL?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Gratis loopbaanadvies?

Vul voor gratis loopbaanadvies onderstaand formulier in. Wij nemen hierna zo spoedig mogelijk contact op.