Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
30 oktober 2017
It’s all in the game
Op Saxion Hogeschool doen de HBO-V studenten praktijkervaring op in een game. Daar word ik nieuwsgierig van en zo sprak ik korgeleden met Jeroen Boonstra van Saxion Hogescholen. Hij is o.a. projectleider van onderwijsvernieuwing n.a.v. het nieuwe opleidingsprofiel BN2020 (Bachelor of Nursing 2020) .
Met de blik op de toekomst gaan er andere competenties van de HBO-V ers gevraagd worden. Ze zullen steeds meer nodig zijn in de werkvelden rond de zorg aan ouderen en werken in de wijk. En dit heeft geleid tot de Carion Game. Deze is met ingang van dit schooljaar van start gegaan, en draait nu enkele weken. Jeroen en zijn studenten en collegae zijn enthousiast.
Een korte uitleg: Zorgorganisatie Carion is neergestreken in de steden Deventer en Enschede. Gezien de toenemende vraag naar wijkzorg zijn er meerdere teams nodig om de juiste zorg thuis te kunnen bieden in deze regio. 2e jaars studenten starten als wijkverpleegkundige een nieuw zelfsturend wijkteam op in Deventer of Enschede. De wijkteams worden gekoppeld aan bestaande wijken in Deventer en Enschede om daar hun activiteiten voor uit te voeren. Op de foto het Carion wijkteam T Getfert: Ilse Bartels, Marèll Meulenbeld, Joyce Braakman, Najet Boussaada en Melissa Koetter.
Deze teams werken een half jaar lang 4 dagen per week in de game, alsof zij een echt thuiszorgteam zijn. Doel van de game: Draag bij aan het welbevinden van de inwoners in de wijk en word het beste wijkteam. Dit kan door als eerste te eindigen en de meeste gamepunten te winnen. De teams kunnen punten (Carions) verdienen voor hun prestaties, en worden beoordeeld door de regiocoaches. Jeroen en zijn collega docenten vullen op realistische wijze de rol in van regiocoach.
De studenten hebben een aantal aandachtsgebieden/algemene onderwerpen binnen de thuiszorg, waar concrete opdrachten liggen. Voorbeelden zijn bijhouden van een kwaliteitsregister en het schrijven van een implementatieplan bij een innovatie binnen de wijk, gebaseerd op echte vraagstukken uit de thuiszorg. Deze zijn aangeleverd via wijklink. Maar in de eerste plaats zijn ze een team wat zorg moet bieden en organiseren. Ieder team heeft diverse patiënt casuïstieken gekregen, waarop ze moeten handelen. Net zoals in een echte werksituatie, betekent dit dat dagelijks ingespeeld moet worden op veranderende omstandigheden. Deze zaken komen op verschillende manieren bij de teams. Er is een krant, er zijn emails die opgepakt moeten worden, er zijn voicemails ingesproken en bij sommige opdrachten zijn zelfs filmbeelden om de opdracht te illustreren. Alles wat in het echt gebeurt, gebeurt hier ook. Er komt een spoedopname op vrijdagmiddag of ’s nachts is er een noodoproep. De leerlingen beschikken over een eigen ECD voor hun patiënten, wat is gebaseerd op OMAHA.
Het mag duidelijk zijn, dat hier niet alleen een beroep gedaan wordt op verpleegkundige kennis en vaardigheid, maar ook samenwerken en organiseren belangrijke ontwikkelpunten zijn. En wat het geheel zo bijzonder maakt, de digitale wijk bestaat ook in het echt. Leerlingen kunnen ter plekke in Enschede of Deventer gaan kijken wat er precies aan de hand is in de wijk.
Saxion maakt op een handige manier gebruik van de andere studierichtingen. Immers interdisciplinair werken is ook een aspect van ons vakgebied. Zo ontstaat er tijdens een opdracht contact met collega studenten/gamers van de sociale opleiding of van podotherapie.
De studenten raken steeds meer in het spel, het plezier wordt met de dag meer en ze ervaren op een bijzondere manier de realiteit van het vak. Eventuele vragen kunnen ze stellen bij het werkoverleg, waarbij ze zelf de agenda bepalen en de regiocoach aanwezig is. Om de verbinding met de praktijk te bewaken, wordt veel informatie gedeeld via Wijklink, waarover ik jullie al eerder informeerde. Als je in Overijssel werkt, kun je hier lid van worden. (https://akkolade.org/magazine/overijssel-koppelt-thuiszorg-aan-verpleegkunde-studenten)
Op dit moment is de helft van de 2e jaars studenten actief in de game en de andere helft op stage. In de tweede helft van dit schooljaar wordt er gewisseld. Interessant om te gaan ervaren of de praktijkervaring tot andere resultaten leidt. Heb je binnen je wijkteam een actueel vraagstuk om te laten onderzoeken door studenten verpleegkunde in de game? Neem dan contact op met Jeroen Boonstra.
Kortom, een project met heel veel mogelijkheden en anno 2017! Als je hierover meer wilt weten kun je terecht bij Jeroen Boonstra, docent verpleegkunde en projectleider BN2020, j.s.boonstra@saxion.nl
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om in de echte wereld van de thuiszorg te werken, bekijk dan onze vacatures of neem contact met ons op: https://akkolade.org/vacatures.
Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!