3 januari 2017

Verpleeghuis wil nog beter samenwerken met familie

Verpleegkundige Paula en het zorgteam binnen een verpleeghuis in Utrecht weet niet beter: je schiet als zorgteam eerder tekort dan je kan voldoen aan de verwachtingen van de familie. En dat is ontzettend jammer. Zij hebben de kritiek kunnen omzetten in een positieve kijk op het verpleeghuis. Dat ging niet vanzelf, maar het is wel gelukt!  

Participatiemaatschappij
'Als de familie nu hun vader of partner hier brengt, zijn ze vaak uitgeput en overspannen omdat ze al tot de uiterste grens mantelzorg hebben verleend. Ze hebben er dan ook moeite mee de regie uit handen te geven. Er zit een groot gat tussen de verwachtingen die mensen hebben en hoe het hier is' is de reactie van Paula. Daarnaast leven we in een participatiemaatschappij die van de familieleden vraagt om veel meer zorg zelf te verlenen. Maar zodra het familielid wordt opgenomen in het verpleeghuis laten veel familieleden het werk weer liggen. Maar ze zijn wel betrokken en erg kritisch op het zorgteam omdat ze nu de zorg niet meer zelf kunnen verlenen. 'Die kritische houding hebben we omgezet in een positieve, samenwerkende houding met de familie' aldus Paula.

Dagelijks leven
Vanaf het eerste familiegesprek vragen we door op de dagelijkse gewoontes en routines van de bewoner én de familie. Vanuit die gesprekken bieden we zorg op maat. We proberen hun dagelijks ritme zo goed mogelijk na te bootsen op de afdeling, waarbij wij als team alleen maar ondersteuning bieden indien nodig. Paula: 'Is de bewoner gewend om altijd vroeg in de ochtend op te staan als voormalige bakker, dan is dat gewoon mogelijk bij ons. Wil een bewoner blijven uitslapen, dan is dat ook prima. Wij regelen het graag op maat voor de bewoners.' 

Team op formatie
Om deze zorg te kunnen bieden heb je een solide basis nodig: de formatie van het team moet op orde zijn. Zo zijn we onze competenties binnen het team in kaart gaan brengen en hebben we ook actief nagedacht over wat wij nieuwe collega's zouden kunnen bieden. Samen met het team van Akkolade zijn we vervolgens actief op zoek gegaan in het HR netwerk naar collega's met aanvullende competenties. En dat is gelukt! 

'Naast het werven zijn we ook naar onze langdurige zieken en stagiaires gaan kijken. Wat hebben hun nodig om bij ons langdurige te gaan werken? Zo zijn we als team in gesprek gegaan met onze langdurige zieke collega, waarbij twee collega's haar een coachingstraject hebben aangeboden. Niet dat wij nu perfecte coaches zijn, maar met elkaar kom je er wel!' aldus Paula. Doordat het team op formatie is kunnen we ons nu volledig richten op de bewoner en de familieleden!

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

Waarom Plug & Play werving van zorgprofessionals zo goed werkt

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

6 ideeën voor de thuiszorg van de toekomst

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Hoe familieparticipatie de zorg persoonlijker maakt

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Gratis loopbaanadvies?

Vul voor gratis loopbaanadvies onderstaand formulier in. Wij nemen hierna zo spoedig mogelijk contact op.