18 januari 2019

Wat verdien je als verpleegkundige?

Voor iedere werknemer is het belangrijk om te weten wat je gaat verdienen. Als student is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden jouw toekomstig vakgebied je kan brengen. En ook in de zorg, kun je ondanks de vaste afspraken in de CAO, wel zoeken naar onderhandelingsruimte.

CAO bekend
Onder verpleegkunde studenten is de aanwezigheid van de CAO wel bekend. Maar de inhoud en salarisschalen zijn vaak nog nooit bekeken, en daardoor is er geen beeld van de financiële mogelijkheden die al dan niet op je wachten na je studie. Bij de tip om na te vragen, constateer ik een drempel om het onderwerp ter sprake te brengen. Zou mijn nieuwe werkgever dan denken dat ik het alleen om het geld doe? Beste verpleegkundigen, de tijd van Florence Nightingale is voorbij! Natuurlijk heb je een baan om je inkomen te kunnen verdienen!  En nee, het is dus niet raar om te vragen naar financiën.

Functiewaardering
Op basis van FWG (functiewaardering) worden functies bij werkgevers ingeschaald volgens CAO. Als een werkgever bepaalde verantwoordelijkheden toevoegt aan een functie, kan dat een andere  salarisinschaling betekenen.  Een bijna vergelijkbare baan bij een andere werkgever kan je dus een ander bedrag onderaan de streep opleveren.

Aanloopschalen
Als je starter op de arbeidsmarkt bent, wordt je veelal ingeschaald in de aanloopschalen. Maar de werkgever bepaalt of gebruik gemaakt wordt van aanloopschalen en voor hoe lang. Mag je na je proeftijd in een hogere trede of wordt deze toegepast in de eerste twee jaar van je dienstverband? Dit maakt een groot verschil in jouw inkomsten. Een ander aspect van wat je uiteindelijk kunt verdienen hangt samen met de omvang van je contract. Ondanks de tekorten aan zorgpersoneel is het vaak moeilijk om een groot contract te krijgen. Dit verschilt per sector binnen de zorg, daarna pas per functie en per werkgever.

Uiteindelijk worden jouw financiën bepaald door je inschaling, de periode tot je volgende verhoging en je contracturen. Alle drie deze aspecten zijn bespreekbaar en onderhandelbaar. Bij onderhandelen moet je niet denken aan grote bedragen zoals in andere sectoren wel eens gebeurt. Maar je mag zeker vragen om duidelijkheid en helder maken wat jij denkt dat je waard bent.

Periode van settelen
Na de opleiding komt vaak de periode van settelen, huis huren of kopen en heb je je financiën hard nodig. Dus, wees voorbereid en vorm jezelf een beeld van wat je aan inkomsten mag verwachten

Wij weten hoe de arbeidsmarkt in jouw regio eruit ziet. We kennen de zorginstellingen en hebben in beeld welke contracten mogelijk zijn en hoe de functies eruit zien. En we kunnen met je meedenken welke verwachtingen je al dan niet bij een inschaling mag hebben. Uiteindelijk gaan we met jou voor de leukste baan, en dan liefst een baan die jou een passende financiële toekomst biedt. Akkolade helpt je graag! Bekijk gerust onze vacatures.

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

6 ideeën voor de thuiszorg van de toekomst

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Hoe familieparticipatie de zorg persoonlijker maakt

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Hoe zag jouw afdeling in de zorg eruit de afgelopen zomer en hoe beperk je PNIL?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Gratis loopbaanadvies?

Vul voor gratis loopbaanadvies onderstaand formulier in. Wij nemen hierna zo spoedig mogelijk contact op.