6 maart 2024

Wat zijn de opleidingsmogelijkheden om Verzorgende IG te worden?

Verzorgende IG is een dankbaar en afwisselend beroep waar steeds meer vraag naar is. Het goede nieuws is dat steeds meer mensen zich oriënteren om in de zorg te werken, bijvoorbeeld door zich om te scholen. Maar welke wegen kun je bewandelen om aan de slag te gaan als Verzorgende IG? We zochten het voor je uit.

 

Opfrisser: wat doet een Verzorgende IG?

Een Verzorgende IG werkt meestal in de thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen of andere zorginstellingen. De taken van een Verzorgende IG kunnen variëren, maar over het algemeen houden ze zich bezig met de volgende punten:

  • persoonlijke verzorging (wassen, aankleden, eten)
  • medische handelingen (medicatie toedienen, bloeddruk meten, wondverzorging)
  • observeren en rapporteren (monitoren van de gezondheidstoestand)
  • begeleiding (bij activiteiten)
  • emotionele ondersteuning (luisterend oor en gesprekpartner)

Als Verzorgende IG heb je dus en belangrijke en veelzijdige functie waarin je dagelijks impact maakt op het leven van zorgbehoevende mensen.

 

De opleidingsmogelijkheden op een rijtje

Van fulltime opleidingen tot een werkleertraject en van omscholing tot aanvullende cursussen: er zijn verschillende manieren om Verzorgende IG te worden.

Benodigde vooropleiding

Voor je überhaupt Verzorgende IG kunt worden, heb je een minimaal een vmbo kader- of mavodiploma nodig. Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo is ook voldoende om toegelaten te worden. Datzelfde geldt voor een relevante mbo-opleiding op niveau 2.

Verzorgende IG – mbo niveau 3 – BOL (drie jaar)

De BOL-versie van de opleiding duurt drie jaar en is met name populair onder jongeren die net van de middelbare school komen. In jaar één ga je vier dagen naar school en ben je één dag op ‘snuffelstage’ bij verschillende werkplekken. In jaar twee loop je twee dagen per week stage en ga je drie dagen naar school. In het laatste daar loop je drie dagen per week stage.

Verzorgende IG – mbo niveau 3 – BBL (twee jaar)

De BBL-versie van deze opleiding is geschikt voor mensen die al in de zorg werken. Bijvoorbeeld als helpende op niveau 2. Met de opleiding tot Verzorgende IG BBL combineer jij je betaalde baan met de opleiding. Je werkt minimaal 16 uur per week en gaat twee dagdelen per week naar school. Binnen twee jaar kun je deze opleiding afronden.

Verzorgende IG – mbo niveau 3 – versneld (één jaar)

Wanneer je een mbo 4 diploma of hoger op zak hebt én je werkt in de zorg, dan kun je bij sommige scholen in één jaar je diploma tot Verzorgende IG halen. Bijvoorbeeld bij ROC Midden-Nederland. Hiervoor heb je een arbeidscontract van minimaal 20 uur per week nodig. Daarnaast heb je minimaal één jaar werkervaring in de zorg nodig.

 

Omscholen tot Verzorgende IG? Volg een schakeltraject

Veel mensen die niét in de zorg werken, willen zich graag laten omscholen. Bijvoorbeeld tot Verzorgende IG. Hiervoor bestaan omscholingstrajecten van minimaal 18 maanden. Het komt erop neer dat je direct de praktijk induikt – vaak zo’n 24 uur per week – en de resterende dagen naar school gaat.

Er bestaan ook voorschakeltrajecten die je klaarstomen om zo snel mogelijk de opleiding te halen. Het grote voordeel is dat je vaak al snel uitzicht hebt op een baan met een vast contract. Tijdens de opleiding word je vaak ook al betaald.

 

Loopbaanadvies nodig?

Benieuwd naar wat jij in de zorg kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor gratis loopbaanadvies. We bespreken jou wensen en doelen, zodat je precies weet waar je na je opleiding aan toe bent. Werk je al in de zorg? Kijk dan eens op onze vacaturepagina.

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

6 ideeën voor de thuiszorg van de toekomst

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Hoe familieparticipatie de zorg persoonlijker maakt

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Hoe zag jouw afdeling in de zorg eruit de afgelopen zomer en hoe beperk je PNIL?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Gratis loopbaanadvies?

Vul voor gratis loopbaanadvies onderstaand formulier in. Wij nemen hierna zo spoedig mogelijk contact op.