Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
6 december 2016
Tijdens de brainstorm vorige week met een aantal teamcoaches, wijkverpleegkundigen en verpleegkundige adviseurs van een thuiszorgorganisatie in Gelderland kwamen we tot deze conclusie: de wijkverpleegkundige kan het niet alleen!
Die moet nog veel meer kunnen terugvallen op haar zelforganiserend wijkteam waar verzorgende en verpleegkundige niveau 4 in werken. Elk wijkteam bestaat voor 80% tot 90% uit verzorgenden IG niveau 4 en verpleegkundigen niveau 4. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook voor hun de wijk steeds interessanter wordt? De wijkverpleegkundige willen daarom de collega's in het team veel meer gaan uitdagen door ze meer verantwoordelijkheden te bieden.
Leiderschap
Wijkverpleegkundige Ans: "Ik mag dan de spil in het team zijn, maar ik doe het niet alleen. Ik zet heel bewust mijn collega's verzorgenden IG en verpleegkundigen in mijn team in hun kracht. Dat deden we door eerst een kwaliteitenanalyse met elkaar te maken. Daarnaast moedig ik ze dagelijks aan om meer verantwoordelijkheden op zich te nemen. En de collega's pakken het op. Je ziet sommigen verzorgenden en verpleegkundigen zich steeds verder ontwikkelen. Zo geeft onze verpleegkundige niveau 4 in het team nu klinische lessen, verzorgt de planning en zit regelmatig de weekstart van het team voor. Ik zou nog veel meer van zulke collega's goed kunnen gebruiken in mijn team! "
Vaak begint het ook bij persoonlijk bewust worden van de eigen kwaliteiten. Door te coachen en mensen de ruimte te geven om zich te ontwikkelen zie je mensen doorgroeien in hun vak als verzorgende of verpleegkundige. Wat ook opviel is dat wijkverpleegkundigen en teamcoaches heel graag op maat voor jou willen kijken. Ook vanuit het oogpunt van Akkolade proberen we vanuit ons HR netwerk op maat te kijken waar iemand past. Ook het wervingstraject is daarbij belangrijk waarbij de verwachtingen van de wijkverpleegkundige en haar team goed moeten aansluiten bij de competenties van een verzorgende IG of MBO verpleegkundige niveau 4 die een nieuwe uitdaging zoekt.
Leiderschap
Tijdens de opleiding kijken verzorgenden IG niveau 3 en verpleegkundige niveau 4 al breed binnen het ziekenhuis, verpleeghuis, gehandicaptenzorg en de psychiatrie. Toch zou dit nog verder door ontwikkeld kunnen worden, waarbij er ook meer aandacht zou mogen komen tijdens die stages voor persoonlijk leiderschap tijdens de studie op het MBO. Teamcoach Liesbeth: "Studenten die een stagebegeleider had voor de persoonlijke groei van een student-verzorgende of verpleegkundige, zie je naar de opleiding veel sneller doorgroeien. Zorg ervoor dat je een stagebegeleider vindt die jou ook persoonlijk wilt coachen."
Leven lang leren
Wil jij na jouw studie als MBO verzorgende IG niveau 3 of MBO verpleegkundige niveau 4 je leven lang blijven leren? Kom dan eens in gesprek met de regiomanagers van Akkolade. In overleg met de wijkverpleegkundigen en de teamcoaches zoeken we een passend team waar jij tot je recht komt. Samen met de wijkverpleegkundige kun jij een succesvolle tandem vormen in de wijk!
Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!