Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
3 november 2022
Rugklachten vormen al meer dan 20 jaar een volksgezondheidprobleem. Het RIVM meldde in 2018 dat ruim twee miljoen mensen pijn aan hun rug of nek ervaren. Eén op de vijf mensen lijdt aan chronische rugpijn. De meest voorkomende oorzaken? Te veel zitten, te weinig bewegen en een verkeerde houding. Om rugpijn breed onder de aandacht te brengen is de "Dag tegen Rugpijn" in het leven geroepen. In dit artikel staan we stil bij hoe jij rugpijn voorkomt. Onder andere door je houding te verbeteren.
Hoe ontstaat rugpijn?
Het Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie meldt dat rugpijn iets van alle tijden is, maar het door de vergrijzing alsmaar toeneemt. Het is namelijk een kwaal die vaker voorkomt bij oudere mensen. Bij die groep is de oorzaak veelal slijtage. Het gewrichtskraakbeen dat voor wenbaarheid zorgt verslechtert. Hierdoor ontstaat stijfheid in de rug. Deze slijtage kent verschillende oorzaken: van een jarenlange verkeerde zithouding tot langdurig een fysiek beroep uitoefenen.
Bij jonge mensen is uren achtereen zitten vaak de oorzaak van rugpijn. Met name lage rugpijn is veelvoorkomend. Het ontstaat simpelweg doordat de wervelkolom te lang in één houding verkeert en de omliggende spieren amper in beweging komen. Aangezien veel mensen de hele dag zittend werken is het niet gek dat rugpijn een volksgezondheidprobleem is.
Soorten rugpijn
De meest voorkomende rugpijn is lage rugpijn. Dit betekent niet per definitie dat de oorzaak ook in de lage rug ligt. Het is vaak slechts een uitstraling. De pijn wordt het vaakst veroorzaakt door stijfheid, maar soms ook door te zware krachttrainingen of andere lichamelijke kwalen. Denk daarbij aan griep of blaasontsteking. Rugpijn komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.
Een andere bekende vorm van rugpijn is een hernia. Jaarlijks worden meer dan 10.000 mensen aan deze pijnlijke kwaal geopereerd. Een hernia wordt veroorzaakt door een uitpuiling van de tussenwervelschijven. In het midden van zo’n schijfje zit een soort gel. Als die gel uitpuilt kan dit zenuwen raken. Dit veroorzaakt soms hevige pijn, waardoor een operatie gewenst is. De meeste hernia’s zijn het gevolg van een genetisch aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven. Máár het kan ook ontstaan door te zware belasting en langdurig verkeerd zitten.
Rugpijn verhelpen en voorkomen
Rugpijn is volgens fysiotherapeuten het best te voorkomen door op verschillende manieren te bewegen. Dus niet alleen wandelen of alleen krachttraining, maar een combinatie van verschillende activiteiten. Thuisarts.nl geeft de volgende adviezen bij rugpijn:
Rugpijn door kantoorwerk
Een gemiddelde Nederlander brengt dagelijks meer dan negen uur zittend door. Dit komt met name omdat veel banen zittend zijn. Heb je het vermoeden dat je rugpijn daardoor ontstaat? Probeer dan de volgende aanpassingen en tips:
Dag tegen rugpijn: 3 november
De Nederlandse Chiropractors Associatie organiseert op 3 november de Dag tegen rugpijn. Op deze manier wordt aandacht besteed aan deze veelvoorkomende kwaal. Het doel van de dag? Mensen tot actie aanzetten om meer te bewegen. Zo kun je een gratis screening plannen op dagtegenrugpijn.nl. Op basis van die screening wordt gekeken welke sporten bij jou passen. Daarnaast krijg je advies over je klachten, inspanning en eventuele behandelingen. Met andere woorden: een uitgelezen mogelijkheid voor een rug-APK.
Gezond en veilig werken
In een gezonde werkomgeving horen gezonde voorzieningen in de vorm van ergonomische bureaus, stoelen en andere attributen die de kans op lichamelijke klachten verkleinen. Daarnaast zijn werkgevers die hun personeel korting op sport bieden goed bezig. Sporten zorgt voor minder personeelsuitval door ziekte, zoals rugklachten. In het matchingsproces tussen werknemer en werkgever in de zorg, houden wij altijd rekening met aspecten als een gezonde werkvloer en werkgeluk. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op via 055-8434921 of mail naar akkolade@akkolade.org.
Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.
Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!