10 juli 2024

Wat is het salaris per uur van een verzorgende IG?

Het werk als verzorgende IG is belangrijk, dus past daar een goede beloning bij. Hoewel het geen vetpot is, kun je na een aantal jaar ervaring prima verdienen. Hoe het precies zit met het salaris per uur van een verzorgende IG, lees je in dit artikel.

Minimale salaris van een verzorgende IG

Volgens de cao VVT valt een verzorgende IG minimaal in schaal 35. Het startsalaris ligt rond de €14,48 per uur. Dit betekent dat je bij een fulltime dienstverband (36 uur per week) een bruto maandsalaris van minimaal €2.266,72 kunt verwachten. Maar omdat de vraag naar verzorgenden zo snel toeneemt, beginnen de meesten in een hogere trede. Het salaris is berekend exclusief vakantietoeslag van acht procent en eindejaarsuitkering.

Gemiddelde salaris van een verzorgende IG

Net als bij andere cao’s, speelt werkervaring een super belangrijke rol. Hoe meer werkervaring, hoe hoger de schaal. Gemiddeld gezien verdienen verzorgenden IG een bruto maandsalaris van rond de €2.600 à €2.700. Dit komt neer op trede zes en zeven in FWG 35 of trede twee en drie in FWG 40. Omgerekend verdient een verzorgende IG gemiddeld zo’n 16 à 17 euro per uur. Ook dit is weer exclusief vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en mogelijke onregelmatigheidstoeslagen door bijvoorbeeld nachtdienst.

Belangrijkste schalen Verzorgende IG

Als verzorgende IG kom je in schaal 35 of 40 terecht. Benieuwd in welke schaal jij hoort? Ontdek dan ons artikel over de verschillen tussen deze twee schalen. Uiteindelijk passen de volgende salarissen bij FWG 35 en 40. Bron: https://www.fnv.nl/getmedia/40b7bba6-4a46-420b-a828-e62666417d8f/1728-verpleeg-verzorgingshuizen-thuiszorg-en-jeugdgezondheidszorg-vvt-cao-01-01-2022-tm-31-12-2024-v09062024.pdf?ext=.pdf

Toeslagen en extra’s

Naast het basissalaris verdien je als medewerker in loondienst acht procent vakantiegeld. Dit wordt meestal in mei uitgekeerd en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Hierin is de zorg niet speciaal: vrijwel overal heb je recht op vakantiegeld.

Wat niét in elke branche voorkomt, is onregelmatigheidstoeslag. De bedragen die je daarmee kunt verdienen lopen fors op. Zo verdien je gemakkelijk 22 tot 60 procent bovenop je uurloon. Het complete schema vind je hier.

Uurtarief als zzp’er verzorgende IG

Wanneer je als zelfstandige actief bent als verzorgende IG, kun je rekenen op een uurloon van zo’n 35 a 45 euro. Wanneer je op onregelmatige tijden werkt én een leidinggevende functie bekleedt, kun je tot zelfs 70 euro per uur vragen. Ondanks dat deze uurtarieven aantrekkelijk lijken, vergeten veel mensen dat zo’n 30 procent daarvan wordt afgestaan aan de belastingdienst. Daarnaast dien je zelf je pensioen op te bouwen én jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Met andere woorden: werken als verzorgende IG zzp’er in de zorg lijkt een vetpot, maar dat valt reuze mee als je het omrekent. Wel krijg je er meer vrijheid voor terug, omdat je zelf je werkuren bepaalt.

Hoeveel hoor ik te verdienen?

Veel beginnende verzorgende IG’s óf zorgmedewerkers die een nieuwe baan zoeken, vragen zich af wat een realistisch salaris is. Om daar antwoord op te geven, is het slim om na te gaan hoeveel jaar ervaring je hebt en wat je verantwoordelijkheden zijn. Bij weinig tot geen werkervaring is het heel normaal om in een van de lagere schalen terecht te komen.

Heb je al een aantal jaar werkervaring en ben je gegroeid in je functie? Dan kun je best een aantal treden hoger in je schaal onderhandelen. Het belangrijkste is dat je kunt beargumenteren waarom jij denkt dat je in een bepaalde schaal en trede hoort.

Loopbaanadvies nodig?

Als zorgprofessional is het soms lastig in te schatten welke functie bij je past en wat de juiste werkplek voor je is. Ook salaris is een aandachtspunt dat niet onder stoelen of banken geschoven hoeft te worden. Mocht je hulp nodig hebben om je carrière in de zorg verder vorm te geven: laat het weten via het contactformulier. Catrien neemt dan vanzelf contact met je op.

Loopbaanadvies nodig?

Akkolade helpt je aan een nieuwe baan in de zorg die écht bij je past. Al meer dan 14 jaar zijn we dé brug tussen zorgprofessional en zorgorganisatie.

Loopbaanadvies

Bekijk vacatures

Ons laatste nieuws

Wat is het salaris per uur van een verzorgende IG?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Zorgpersoneel werven op de ABC-eilanden?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat doet een verpleegkundige? De taken op een rijtje

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!