16 november 2023

De zorg van de toekomst: waar moeten we rekening mee houden?

Dat de zorg voor grote uitdagingen en kansen staat is een understatement, maar wat gaat er de komende 20 jaar veranderen? We werpen een blik in de toekomst en voorspellen wat er verandert en wat voor impact dat heeft op zorgpersoneel.

Preventie en precisie
Een van de belangrijkste een meest waardevolle verschuivingen in de gezondheidszorg van de toekomst is preventie en precisie. Dankzij nieuwe tools en kunstmatige intelligentie, kunnen zorgverleners steeds nauwkeuriger bepalen welke ziekten een patiënt kan ontwikkelen en hoe dit het best en snelst voorkomen of behandeld kan worden.

e-Health
De toegang tot de zorg wordt nu al makkelijker gemaakt door de inzet van e-Health. In de toekomst zal dat een nog grotere rol spelen. Digitale platformen en apps stellen patiënten in staat om op afstand toegang te krijgen tot zorgverleners en medische informatie. Dit kan de toegang tot zorg verbeteren, de kosten verlagen en de efficiëntie verhogen. Bovendien kunnen patiënten dankzij e-Health hun gezondheid beter in de gaten houden waardoor preventie gestimuleerd wordt.

Robotica en AI
Robotica en AI (kunstmatige intelligentie) zullen zowel in de klinische als de niet-klinische zorgsector steeds belangrijker worden. Robots kunnen worden ingezet voor routinetaken, zoals het leveren van medicijnen of het assisteren bij chirurgie, terwijl AI kan helpen bij het opmerken van ziekten en het ontwikkelen van behandelplannen. Deze nieuwe technologieën verhogen de efficiëntie van zorgverlening en verminderen menselijke fouten. Het zal echter nog wel even duren voordat dit breed wordt toegepast. De systemen moeten immers 100 procent betrouwbaar zijn.

Efficiënter omgaan met data
Online patiëntendossiers en het veilig opslaan en delen van medische informatie verloopt nu vaak nog traag. In de toekomst zullen deze processen van data verzamelen en delen sneller en soepeler verlopen. Dit komt niet alleen de kwaliteit van de zorg ten goede, maar ook de snelheid en effectiviteit. Patiëntdata komen sneller op de juiste plek, waardoor bijvoorbeeld sneller een behandeling kan worden gestart.

Duurzaamheid en kostenbeheersing
De zorg betaalbaar houden is een van de grootste politieke uitdagingen. Dat zal in de toekomst terug te zien zijn in de zorg. Er zal efficiënter gewerkt moeten worden. Met alleen het verminderen van verspilling lukt het niet. Vooral technologische innovaties en preventiemaatregelen moeten het verschil maken. Het is zaak om onnodige ziekhuisopnames te verminderen om kosten te drukken.

Kortere lijntjes
In de toekomst zal er een betere samenwerking zijn tussen verschillende zorgverleners en instellingen. Dit zal ervoor zorgen dat patiënten een soepele zorgervaring krijgen en dat zorgverleners beter en sneller samenwerken. Dit zal de kwaliteit van de zorg verbeteren én de uitkomsten voor patiënten verbeteren.

De impact van bovenstaande punten op zorgpersoneel
Door de toekomstige veranderingen in de zorg, verandert het werk van veel zorgpersoneel ook. In de kern zullen veel taken op hetzelfde neerkomen, maar de uitvoering zal anders worden. Denk aan het omgaan met technologische hulpmiddelen of het wennen aan nieuwe werksystemen. Hoe het precies verandert, hangt ook sterk van de functie af. Maar dát er veel zaken gaan veranderen is in ieder geval zeker.

Ons laatste nieuws

Zorgpersoneel werven op de ABC-eilanden?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Wat doet een verpleegkundige? De taken op een rijtje

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!

Verpleegkundige op het mbo, hbo en universiteit: wat is het verschil?

Al meer dan tien jaar ondersteunen wij de zorg door duurzame arbeidsbemiddeling te creëren tussen zorgprofessional en werkgever. Vind jouw droombaan!